Tjejer och sport

Var är tjejerna i sportsammanhang egentligen? De är lite överallt när det gäller vintersport som curling och sådant men de får inte särskilt stor plats när det gäller hockey och fotboll. Men visst är de där! De syns betydligt mindre är herrarna bara. Om man bara orkar leta reda på dem i fotbolls- och hockeysammanhang så ser man att de är duktiga även inom dessa sporter.

Damlag i curling slår oss alla med häpnad när de vinner guld eller silver och ibland brons. Med Lag Norberg (efter Anette Norberg) vanns det hela 5 EM-guld i rad mellan år 2001-2005. 2005 och 2006 blev man dessutom världsmästare och 2007 var det dags för europamästartiteln igen. Lag Norberg lyckades under 2005-2006 med något inget annat lag lyckats med – att vinna både OS, EM och VM under en och samma säsong. Vilken säsong! Vilket lag! Och kanske först och främst – vilka Damer!

Skidor

2014 tog Charlotte Kalla både OS- silver och guld i skidåkning och Ida Ingemarsdotter fick även hon en OS- guldmedalj i skidåkning. 2010 var Kalla också framme och norpade åt sig en guldmedalj i OS-sammanhang. Anna Haag plockade en silvermedalj i samma OS och tillsammans med Kalla tog hon även hem silvret för sprint stafett samma år. Sedan har vi Anja Pärson som även hon lyckats med en rad olika medaljer och vidare så har vi Anna Carin Olofsson som vunnit silver i skidskytte. Detta är bara ett axplock vad gäller vintersporter, men som man kan se så duggar ju medaljerna täta över de svenska damerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *