I sommarens soliga dagar

…vi gå genom skogar och hagar, och sover i sovsäck om natten! Bland det härligaste man kan göra som familj, par eller till och med tillsammans med kompisgänget, är att gå ut på upptäcktsfärd och sova i tält. Det blir jättespännande för barnen, ett äventyr för hela familjen och ett sätt att pausa det stressiga livet för att bara njuta av sol, sommar och natur. Ett tält och en bra sovsäck är lätta att montera upp eller ner, de väger lite, så det går hur bra som helst att bära med dem på ryggen, och bra motion blir det också. Varför inte planera en liten utflykt för hela familjen?

Att njuta av varandras sällskap

Tänk dig detta: du berättar för barnen att ni ska ut på äventyr. Ni packar matlåda, ni klär er inför resan, ni tar tag i tält och sovsäckar och slänger in dem i bilen. Solens morgonstrålar glimmar i rutan när ni kommer fram till äventyrsstället, och du parkerar bilen och plockar ut bagaget. Barnen är glada och nyfikna, och de kan inte vänta. Ni börjar gå…
Ju djupare in i naturen ni kommer, ju fler saker finns det att upptäcka. Fåglar, djurbon, vackra blommor, kanske en liten bäck. Barnen tittar, pekar, frågar… Ni kommer fram till campingstället – kanske en vacker strand framför en av Sveriges många sjöar. Du tänder en eld och ni grillar korv och äter med bröd. Ni kanske tar er ett dopp i sjön medan solen sakta sjunker i horisonten. Slutligen, trötta efter dagens alla äventyr, kryper ni alla in i tälten och sover djupt och skönt i varma, mjuka sovsäckar…

Välj rätt sovsäck

Du som vill göra friluftsliv till en vana gör rätt i att välja bra sovsäckar som du kan ha nytta av länge. Följande tips kan hjälpa dig på traven.

  • Materialval: dun eller syntet
    Kom ihåg att dun väger lite och värmer bra, men bör hanteras varsamt.
    Syntet kostar mindre och är mer tåligt för fukt och komprimering, men värmer inte lika mycket.
  • Glöm inte liggunderlaget! Ska ni ut mitt i vintern är det bra att ta med sig två per person.
  • Kolla den europeiska standarden för temperaturgränser – håll reda på de två mittersta siffrorna. Det är den temperaturen som kommer att hålla dig varm och skön – de andra är angivna marginaler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *