Kokosoljan och några av dess intressanta egenskaper

Kokosoljan har sakta, men säkert, ökat i popularitet i Sverige. Oljan besitter en unik bredd i sina användningsområden då den bland annat kan användas till massage, matlagning och som medicin. Varför som medicin? För att den lindrar många olika typer av besvär.
Till exempel är problem med hjärtat och högt blodtryck mycket sällsynt hos naturfolk där användandet av kokosfett är en del av vardagen. Förutom det lindrar den även andra mer vardagliga besvär så som akne, fotsvamp, torr hud och eksem. Expressen har listat intressant fakta om den här speciella oljan vilken vi här förtydligar ytterligare. Info som rör kokosolja finns även via wellnesswiki.

Vad den gör med PH-värdet

Kokosoljan verkar reglerande för PH-värdet tack vare kaprylsyran som i hög grad återfinns i den. Att ha goda PH-värden innebär i sin tur en bättre miljö för de goda bakterierna som kroppen behöver – med kokosoljan skapas den miljön framför allt i tarmarna. Mjölksyrabakterierna är en av de bakterietyper som gynnas mest av kaprylsyran. Mjölksyrabakteriernas uppgift är att upprätthålla en god tarmflora.  Alla personer påverkas dock olika av dessa fetter, och för de lite känsligare magarna kan kokosoljan orsaka en laxerande effekt.

Kokosoljan – hur många är kalorierna?

Kokosoljan är riktigt energirik – hela 884 kalorier per 100 g. Värdet kan jämföras med rapsolja, som besitter samma nivåer av kalorimängd. Förutom kalorier innehåller oljan en hel del välgörande mineraler, bland annat järn, fosfor och zink som alla har olika typer av gynnsamma effekter på kroppen. För de som inte äter kött (eller bara vill få i sig mer protein) kan kokosoljan också komma väl till hands då den besitter höga halter av just protein.

Kokosnöten är ett frö

Nötallergikerna kan andas ut – tvärtemot vad det missvisande namnet säger är kokosnöten egentligen ett frö. Det här betyder att nötallergikerna kan slappna av, i alla fall de flesta. Nötallergiker med ytterligare allergier får förstås passa sig. Att folk får någon form av reaktion från kokos är nämligen inte helt ovanligt.

Finns både med och utan smak

Kokosoljan finns både med smak och utan. Båda två gör sig bra till matlagning – vill man tillsätta en exotisk smak i vissa rätter är kokosoljan mycket bra att steka i. Den utan smak lämpar sig bättre som ett substitut mot stekfetter. Den är även bra att använda till hudvård – om man nu inte vill gå runt och lukta kokos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *