Två cykeltillbehör för den inbitne cyklisten

Du som anser dig vara en inbiten cyklist och gillar tekniska prylar, känner kanske redan till att det finns en hel del cykeltillbehör som är framtagna för sådana som du. Cyklingen är likt många andra sporter resultatfokuserad, och för att på bästa sätt slipa dina färdigheter bör du ta hjälp av den teknik som kan förbättra din prestationsförmåga.

Effektmätare

En effektmätare är ett oumbärligt cykeltillbehör för dig som vill hålla koll på dina prestationer. Detta tillbehör hjälper dig nämligen att förstå hur mycket kraft du genererar.

Cyklister använder effektmätare för att mäta och analysera sina träningspass. Det lilla verktyget kan placeras antingen på det bakre hjulnavet, på kedjeringen, på vevarmen eller på pedalerna. Det finns bland annat mätare som är särskilt framtagna för pedalerna. Dessa är enkla att fästa, men är inte lika tillförlitliga och löper större risk att skadas när du cyklar.

Innan du lägger dina surt förvärvade slantar på en effektmätare, bör du vara medveten om varför du vill ha en. Detta då det är viktigt att du har en förståelse för den data som presenteras, samt hur du på ett effektivt sätt kan använda denna till din fördel, ett annat tips är så klart att köpa dyrare cykeltillbehör under black friday så kan man få ner priset oftast rejält.

Cykeldator eller -klocka

Såväl cykeldatorer som -klockor är väldigt populära bland cyklister. Detta då de ger dig en hel del siffror och data att analysera. Vissa enheter är dessutom framtagna med den sociala aspekten av cyklingen i åtanke.

Beroende på vad du har tänkt göra med din klocka eller dator, finns det vissa funktioner som du bör hålla utkik efter för att säkerställa att du köper den bästa möjliga produkten för just dig.

En av dessa funktioner är bluetooth. Blåtand är en utmärkt teknik för dig som till exempel vill koppla ihop din klocka till en pulsmätare eller en hastighetssensor. Bluetooth används i de flesta datorer och klockor.

En annan sak du bör tänka på är att dina enheter bör ha god batteritid. Det finns nämligen få saker som är värre än att batteriet tar slut mitt under träningspasset. GPS är en funktion som lätt kan dränera ett batteri, så titta gärna om det går att ställa in din enhet så den slukar mindre energi.

Hitta jaktutrustning på nätet

Bland de många hobbys som utspelar sig i det fria, finns det vissa som kräver helt annan utrustning än övriga. Jakt är ett sådant exempel, även om det naturligtvis även finns fler. Jakten på rätt utrustning är dock inte någonting man skall ta allt för lätt på. Det är svårt att hitta produkter av bra kvalitet och som snabbt kan beställas. Förvisso kan man besöka de många butiker som rör sig inom detta fält, men vanligtvis går det inte att mäta sig med det sortiment som finns när man handlar jaktutrustning via nätet. Här finns en rekommendation för den som vill slippa leta och istället direkt kunna beställa jaktutrustning direkt. I och med att butiken i fråga finns i Sverige rör det sig om snabba leveranser och helt utan risk för avgifter i tull eller för införsel.

Fler saker än nödvändigt

När man väl hittar butiker som tillhandahåller jaktutrustning kan man lätt fastna för de många alternativ som står till buds. Många gånger kan man hitta en uppsjö produkter vilka förvisso fyller en funktion, men som samtidigt inte krävs för en bra jakt. Att packa rätt saker är lika viktigt som att förbereda sig på annat vis. I och med att den packning man bär med sig skall kunna flyttas snabbt, kan man vinna på att inte ha med sig för mycket. Ett sätt att minimera packningen i fråga om jaktutrustning, är att satsa på sådant som håller måttet. Jaktkläder som inte släpper igenom regn och dagg kan snabbt innebära att man slipper ta med extrakläder. På samma sätt kan man genom rätt val av jaktutrustning minimera andra sorters produkter vilka skall rymmas i väskorna.

Att handla jaktutrustning är ett sätt att nära sitt intresse även under tiden när det inte är säsong. På samma vis kan utövare av andra utomhusaktiviteter förkovra sig i produkter som rör deras huvudnöje. Näthandel är inte bara en fråga om att snabbt och enkelt kunna hitta vad man vill. Det öppnar för att man skall kunna fönstershoppa helt utan att skämmas. Butikerna är alltid öppna och det finns ingen stress för att hinna först.

Cykelvagnar –en ny trend

Cykelvagnar –en ny trend

Cykelvagnar ökar i försäljning och det kommer hela tiden ut nya modeller på marknaden. Att köpa cykelvagnar är en investering för hela familjen. Många cykelvagnar är stora nog för två barn som sitter säkert i vagnen och är skyddade mot både regn och sol. Det finns cykelvagnar som man använder på långresor och äventyrscykling men också cykelvagnar för att kunna transportera barn. Det finns även cykelvagnar som kan förses med handtag, fler hjul eller skidor och dessa kan man använda året runt i olika situationer. Bor du i en större stad med intensiv trafik så kan det oftast gå fortare att ta sig fram med en cykelvagn än med bil. 

Är cykelvagnar säkra? 

De flesta cykelvagnar av kända märken är säkra och stabila. De har bromsar, nät för att skydda mot stenar och frontskydd. Barnen måste skyddas från sol och vind men även regn. För att det inte ska bli för varmt i cykelvagnen så måste det finnas någon typ av ventilation. Barnet ska sitta bekvämt på sätet och inte halka ned, dessutom ska det finnas bälte så att man kan spänna fast barnet. Det är viktigt att cykelvagnarna är enkla att montera och att de inte är för stora. Köper du en för stor cykelvagn så blir det svårt att transportera hem den.

Hur använder man cykelvagnar? 

Man kopplar på cykelvagnen på ett fäste som monteras på cykelns nav. Ibland kan det vara krångligt att få på cykelvagnen på cykeln, därför bör du alltid testa att det går innan du köper din cykelvagn. Navet måste nämligen vara tillräckligt stort, annars går det inte att fästa någon cykelvagn. Om cykelvagnen ska användas till flera olika cyklar så måste du köpa flera olika fästen. Kontrollera alltid hur mycket maxvikt din cykelkärra kan ta så att du inte lassar den för tungt. De flesta cykelvagnar klarar av två barn utan problem. 

När kan man använda cykelvagnar? 

Om du gillar att cykla och kanske cyklar till jobbet varje dag för att få lite motion så kan du absolut koppla på en cykelvagn på din cykel. Cykelkärran kan du nästan alltid ta med dig. På den långa cykelturen i skogen eller fram och tillbaka till dagis. Det är väldigt enkelt att ta med sig barnen om man har en cykelvagn. Det är smart att ha ett fäste för cykelvagnen på alla era cyklar så ni kan turas om att cykla med cykelkärran. 

Cykelsemester i Sverige

En cykelsemester i Sverige är ett trevligt sätt att spendera ledigheten på. Åker du till Gotland har du långa och många vägar som kantas med historia och sevärdheter. Därtill är ön vida känd för sin vackra natur och sitt fiske – från Fårö i norr, till Hoburgen i söder. En cykelsemester på Gotland kommer med stor sannolikhet att ge dig härliga minnen för livet.

Exempel på utflyktsmål

Om du inte har någon färdig rutt planerad för er cykelsemester, är en bra början att ta reda på utflyktsmål ni vill besöka. På så vis kan ni planera rutten efter dessa. Till exempel kan ni cykla till följande sevärdheter:

 • Se Fårö. Fårö, ön där Ingemar Bergman bodde stora delar av sitt liv, bjuder på många vackra vyer. Här finns till exempel Sudersand, en vit strand vars like knappast går att hitta någon annanstans i Sverige. Det brukar dock bli trångt om plats här.

  Du som vill ha lite mer plats att bereda ut dig på kan cykla till Ekeviken, en annan fin strand som inte ligger särskilt långt därifrån. Något annat att inte missa här är raukarna – ett naturfenomen som inte går att hitta någon annanstans i Sverige, förutom Öland.

 • Visby med omnejd. Runt Visby finns mängder av sevärdheter som passar utmärkt för en cykeltur. Till exempel kan du cykla till Kneippbyn, Högklint, de välkända Lummelundagrottorna och tillbaka till Visby. Det är bra att känna till att Visby är mycket befolkat under somrarna – under vissa veckor kan det nästan vara svårt att ta sig fram med cykel på de trånga gatorna.

Ta sig hit

De flesta tar sig till Gotland med färja, som avgår från Oskarshamn samt Nynäshamn utanför Stockholm. Under somrarna kan det vara svårt att hitta plats, och då i synnerhet om man ska ha bilen med sig. Se till att boka i god tid i förväg för att vara säker på att ni kommer iväg på er cykelsemester i Sverige.

Ett annat alternativ är att ta flyget. Det här är dyrare, men går väldigt snabbt. Till exempel kan du flyga från Umeå, Sundsvall, Norrköping och Ängelholm och flera andra städer i Sverige på somrarna. För dig som bor i Norrland är bilresan ner till Nynäshamn eller Oskarshamn lång. Det kan då löna sig att ta flyget. En förutsättning är dock att man hyr en cykel på plats, istället för att ta med sig sin egen.

Att köpa en ny komponentgrupp

En komponentgrupp är samlingsnamnet för alla de delar som tillsammans får din cykel att röra sig framåt (eller att stanna). Dessa inkluderar de delar som tillsammans utgör drivlinan, och i många fall även bromsarna. En komponentgrupp består vanligtvis av följande cykelkomponenter:

 • Växelreglage
 • Främre växelförare
 • Bakre växelförare
 • Vevparti
 • Bromsar
 • Kassett
 • Vevlager
 • Kedja
 • Kablar

Egentligen rör det sig alltså om alla delar på din cykel förutom ramen och hjulen.

Varför köpa nya cykelkomponenter?

Du kanske undrar varför du skulle köpa en komponentgrupp när din cykel redan har alla dessa cykelkomponenter? Det är en bra fråga.

En hel komponentgrupp ger dig möjlighet att bygga upp din cykel från grunden – från ramen och uppåt – utifrån din egen kravspecifikation. Det är även ett bra alternativ för cyklister som vill uppgradera sin befintliga cykel med helt nya cykelkomponenter, för att spara vikt, förbättra prestandan eller både och. Oavsett anledning kan en ny komponentgrupp i många delar vara tilltalande. Den är sammansatt utifrån komponenter som fungerar optimalt tillsammans – Shimanos växelreglage fungerar till exempel bara med Shimanos bakre växelförare, och en 10-växlad kedja fungerar bara med en 10-växlad kassett o.s.v.

Vissa komponenter, särskilt kassetten, kedjan och kedjeringarna, är delar som anses vara förbrukningsdelar. De slits nämligen över tid och behöver därför bytas ut. Om flera av dessa cykelkomponenter behöver bytas ut på en och samma gång, kan det ofta vara mer prisvärt att köpa en helt ny komponentgrupp.

Flera anledningar att uppgradera komponenter

Vissa cyklister har cykelramar som de verkligen älskar eller som är klassiska, men vill ändå uppgradera sin växling för att få ta del av de tekniska framsteg som har gjorts på området. Utvecklingen inom MTB-cyklingen har på senare år rört sig mer mot en drivlina med 10-växlad kassett och två kedjeringar, och allt fler racercyklar rör sig upp mot 11-växlade drivlinor, ofta med elektronisk eller hydraulisk växling.

Även om komponenterna blir lättare och bättre med tiden, kan även cyklister som har en benägenhet att ta sönder delar också vilja uppgradera sin cykel med en komponentgrupp som tål lite mer stryk. Oavsett av vilken anledning du överväger att investera i en ny komponentgrupp, finns det cykelkomponenter på marknaden som passar just dig.

Kosttillskott för din träning

Nyckeln i många dieter är kosttillskott. Kosttillskott är framtagna för att komplettera dina ordinarie måltider med bland annat vitaminer, mineraler, fetter, proteiner osv. Särskilt om man som idrottare eller tyngdlyftare tränar hårt, har kroppen ett extra behov av näringsämnen och proteiner. Enligt definition är kosttillskott preparat som innehåller naturligt livsmedel. På senaste tiden har dock vidare preparat som inte är helt naturliga börjat användas i folkmun för kosttillskott.

Vad har kosttillskott för fördelar?

När det gäller styrketräning så för kosttillskott med sig flera fördelar för dig som vill få ut det mesta av din träning. Kosttillskott i samband med träning innehåller främst mycket proteiner. Eftersom proteiner är kroppens byggstenar behöver kroppen mycket proteiner för att kunna bygga upp musklerna igen efter träningen. Enligt studier får behöver kroppen näring inom en timme efter ett träningspass. Eftersom det är svårt att faktiskt komma hem och äta mat inom en timme efter gymmet, är det därför till fördel att ha med en shake med kosttillskott direkt efter träningen. Behöver du vägledning för att hitta bra kosttillskott finns här ett urval.

Hur gör du direkt efter gymmet?

Det skadar inte ha en bra rutin på hur du går till väga efter ett tufft träningspass. Kroppen behöver rätt näring och vätska för att kunna bygga upp musklerna efter att de bryts ner efter träningen.

 • Ha med en färdig shake av kosttillskott till gymmet för att få i dig nödvändiga näringsämnen och proteiner omedelbart.
 • Drick flera glas med vatten för att hydrera kroppen och muskulaturen.
 • Åk hem och ät en ordentlig riktigt måltid.
 • Vila muskelgruppen du tränat under 2 dagar.

Fettförbränning och kosttillskott

För att öka fettförbränningen finns även särskilda kosttillskott. Genom att äta mer proteiner så ökar du exempelvis förbränningen. Om du vill gå ner i vikt är det därför rekommenderat att äta proteinrik mat och dessutom komplettera med intervallträning och styrketräning. Muskler förbrukar nämligen mycket energi även fast de inte tränas. Stor muskelmassa innebär mer fettförbränning per dygn. Du kommer med andra ord förbränna fett bara genom att sitta på kontoret på jobbet. Ett annat bra knep är att vardagsmotionera för att hålla igång förbränningen under dagen.

Toxinfritt kosttillskott

Det finns en serie hälsopreparat vars syfte är detsamma. Nämligen att främja hälsa och att stävja åkommor som kan drabba oss. Varje år kommer en våg av nya tillskott som alla har sina respektive för och nackdelar. När man ser till naturliga preparat är de flesta kompletta redan från början. Det finns inga argument för att på syntetiskt vis förändra strukturen. Detta är någonting som hälsoivrare känt till sedan historien. Nu är det kanske tid att åter ta upp frågan.

Bland de hälsoämnen som idag finns tillgängliga är ett flertal framställda i laboratorier. Diskussionen går nu vild om hur man skall gå till väga för att introducera naturliga ämnen utan att dra på sig negativa blickar. CBDolja är en av de för marknaden nya tillskott som bevisligen ger bra effekt. Faktum är att institut redan kommit till klarhet med dess effekt och att cbdolja används som medicin vid en rad tillstånd. Studierna som rör hampa är många internationellt och kroppens endocannabinoida system är någonting man inte kände till innan denna forskning startades. Kort sagt är kroppen anpassad för att hantera CBD och det finns en rad fördelar med denna användning om man ser till förespråkare och deras argument.

CBD-olja i Sverige

Att hampa inte får användas i medicinska syften är en bred förenkling som dessvärre inneburit en rad onödiga konflikter. THC är den substans som är olaglig i Sverige men det är inte heller den substans man vill åt när man söker finns hälsopreparat. Det är CBDolja man vill utvinna och denna är på flera sätt en antagonist till THC. Dock har växtförädlingen ofta handlat om att, i tveksamma syften, nå högre nivåer av THC och därmed färre steg i rätt riktning för CBD.

Det finns nu tillverkare av CBDolja som garanterar att innehållet inte har någon som helst THC utan bara CBD vilket är ett fullt tillåtet ämne att använda. I framställningen av preparat som Elixinol använder man dessutom Svensk industrihampa vilken redan från början har en obefintlig nivå THC. Denna bearbetas sedan för att nå den balans man eftersträvar. Sedan några år har man kunnat köpa cbdolja i Sverige och efterfrågan är allt högre.

Fotboll på riktigt

Du har sett det på TV – känt spänningen och kraften från 50.000 människor som sjunger i kör. Genom teverutan har du upplevt hur 22 spelare på en plan kan skänka så mycket glädje och samhörighet åt så många människor. Du har sett det hända oräkneliga gånger. Mer än en gång har du kastat dig upp ur soffan och vrålat “VI VANN!” så att tant Agda två kåkar bort svalde sina löständer.

Den här gången är det dock annorlunda, för den här gången ska du få uppleva det ännu närmare. Den här gången ska du få uppleva det på riktigt.

Fotboll är en nationalsport i de flesta länder – allt från de fattigaste utvecklingsländerna till de mest välbärgade nationerna. När det stora sammandrabbningarna äger rum sitter miljontals människor bänkade framför teven med snacks och förfriskningar på ett soffbord. Sällan kan man skåda en sådan samhörighet mellan människor, och samtidigt en sådan skälvande rivalitet. Alla älskar fotboll, inte bara för att det förenar oss, utan för att det får oss att inse vad det verkligen handlar om att vara människa. Vi är starka tillsammans.

Du och dina kollegor och vänner ska uppleva den här nästan obeskrivliga kraften på riktigt. Med fotbollsbiljetter i handen skall ni ska stå mitt bland 50.000 människor och hjälpa till att sjunga fram ert favoritlag till en ärofull seger. På en läktare som omger en plan där några av dina främsta idoler ska bjuda på show, där ska ni stå och insupa den anda som gör fotbollen till en upplevelse för så många människor över hela världen.

Det här är fotbollsresan som kommer att förändra ditt liv. På jobbet kommer ni prata om det här i veckor, och du kommer njuta av drömmande blickar från de som avböjde erbjudandet. Den här ledigheten kommer att bli årets höjdpunkt. Ni är så laddade att det nästan slår gnistor om er när ni går längs korridorerna i företagets lokaler.

Sträck på dig – du ska få uppleva den starkaste och mäktigaste formen av sammanhållning som finns. Du ska på fotbollsresa!

Få en bättre träning

Även om man gillar att träna så kan man ibland vilja att träningen går snabbt av en eller annan anledning. För många som gillar träning så njuter man av varenda sekund medan andra tycker att det är behagligt men gärna ser en snabbvariant om det ger samma resultat. Metoderna för effektiv träning är många, men vad det handlar om i grunden är att man ska kombinera olika övningar för att effektivisera träningen i mesta möjliga mån. Detta gäller olika slags träning och ett exempel som de flesta av oss varit med om är gympan i skolan. Redan där så kombinerades många olika övningar och detta fortsatte sedan bland annat inom Friskis och Svettis tidiga historia och kombinationsövningar är någonting vi ser överallt även idag.

En stabil och bra metod kännetecknas av att den funnits med sedan länge och just kombinationsövningar är en sådan. Klicka här för andra tips relaterade till skönhet och träning.

Förbättra upplägg

Beroende av vad för slags träning det är du håller på med så är det naturligtvis olika slags kombinationer av olika slags övningar som det handlar om, men man kan se det både inom sedvanlig gympa, mer avancerade moderna former av ”gympa” och styrketräning.

Exempel på bra kombinationsövningar är aerobics eller annan konditionsträning i kombination med coreträning, löpintervaller plus lång stretch, styrketräning i kombination med konditionsträning i tabataform, löpning plus styrkeövningar för core och roddmaskin, cable cross eller löpband i kombination med styrketräning på gymmet. En vanlig och populär form av träning som kombinerar styrka och kondition är Crossfit som ger både stor variation och en högintensiv träning. Crossfit fokuserar på helheten vilket innebär att både kondition, styrka, balans, koordination, smidighet och koncentration tränas samtidigt. Crossfit är någonting som alla kan utföra, men det krävs att man har bra kondition då rörelserna utförs i maxpuls hela tiden.

Säker på plan med Adidas

Zlatan började sin karriär på en grusplan bakom ett slitet höghus i Rosengård i Skåne. Han spelade fotboll med grannungarna, hade plastpåsar fyllda med sand som markerade målen och en dåligt pumpad fotboll som han trixade med.

Ronaldo körde fotboll tillsammans med sina syskon i trädgården hemma i Madeira, på en liten gräsmatta mellan fruktträd och soptunnor. Båda körde troligtvis utan knäskydd, funktionströja och fotbollsskor och båda lyckades ändå bli två av vår tids största fotbollsspelare.
Men. Så fort de fick plats i var sitt lag och så fort de började spela tillsammans med andra människor och hade matcher på helgerna och domare som bedömde spelet och tränare och bussresor till arenor och proffskontrakt. Då började de troligtvis använda fotbollsskor.

De ultimata skorna för en bra match

Adidas skor är välkända vad anbelangar träning och fotbollsturneringar. Varje ung som någon gång sprungit omkring på en gräsmatta tillsammans med ett gäng boll-intresserade galningar vet att det ger bättre känsla med fotbollsskor på.

Fördelarna med fotbollsskor jämfört med vanliga gympaskor är många:

 • Dubbar – för ett bättre grepp har fotbollsskor dubbar. Dessa förhindrar att du halkar omkring på underlaget och förhindrar på så sätt skador.
 • Ultimat snörning – skosnörena är konstruerade för att hålla skon på plats på bästa sätt, utan att sitta för hårt och skada foten.
 • Anpassade för underlaget – Det finns olika skor beroende på om du ska spela på konstgräs, riktigt gräs, grus eller inomhus.

Särskilt viktigt är underlaget och det är också efter detta som skorna och dubbarna anpassas. Grässkorna har oftast rejäla, rund-formade dubbar så att de kan ge bra grepp på en gräsplan, även när den är våt efter till exempel en regnskur. Inomhusskorna har inga dubbar utan en gummisula som är formad för att ge grepp på golvet.

Rätt skor för din fotbollskarriär

Det är klokt att höra sig för med lagkamrater eller kompisar som du tränar med för att se vilken erfarenhet de har av olika märken och stilar. Fotbollsskorna måste sitta bra för att du ska kunna spela en hel match i dem.

Även när det inte är just fotbollsskor det handlar om, är det bra med fäste och stabila skor. För många är Adidas skor naturligast att välja till följd av dess komfort och rykte.